Andrea Emondt, praktijk "Zhenci Meili"

  

Binnen de Chinese voedingsleer, gaat men ervan uit dat niet elk product geschikt is voor ieder individu. Deze voedingsleer is onderdeel van de Chinese geneeskunde, die voor een ieder op andere wijze wordt toegepast. Onze genen bepalen wat we nodig hebben en voedsel is een manier om evenwicht te herstellen en ziekten het hoofd te bieden.

De meeste mensen eten zonder zich werkelijk bewust te zijn van de invloed van bepaalde producten. De Chinese voedingsleer begint bij deze invloed en leert ons dat we bepaalde producten en ingrediënten juist kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld de positieve effecten die zij op ons lichaam hebben.

 

 

De invloed van temperatuur

 

Een maaltijd bestaat uit verschillende ingrediënten en die producten hebben uiteenlopende smaken. Door het combineren van ingrediënten bereiden we een lekkere maaltijd. Echter, alles wat we eten heeft invloed op onze organen en dus op onze gezondheid. Bovendien hebben ingrediënten een verwarmende of verkoelende invloed en zodoende een thermische werking op ons lichaam. Het gaat hier niet alleen om de daadwerkelijke temperatuur van de voeding, maar ook om de energetische temperatuur. Zo zijn specerijen niet heet, wanneer we die vastpakken, maar hebben ze wel een verwarmend effect.

 

 

Warm en koud in evenwicht

 

Verwarmende producten brengen onze organen in beweging, zetten (afval)stoffen om in andere producten en verwarmen ons lichaam. Verkoelende producten brengen onze organen tot rust en verkoelen het lichaam. Binnen de Chinese voedingsleer spreekt men ook wel van ‘yin’ of ‘yang’, waarmee men doelt op koud of warm.

De effecten van ingrediënten kunnen veranderen, afhankelijk van hoe we onze maaltijd bereiden. Om gebruik te maken van verwarmende effecten kunnen we bijvoorbeeld braden, koken, specerijen toevoegen, enzovoorts. We hebben beide invloeden nodig om goed te kunnen functioneren. Mensen die het vaak koud hebben, kunnen gebruikmaken van de verwarmende invloeden en een warmbloedig persoon heeft uiteraard meer behoefte aan verkoelende producten.

 

 

Klimaat en seizoen

 

Ook kiest men voor producten uit het eigen klimaat en uit het betreffende seizoen, omdat dit producten zijn waar we de meeste behoefte aan hebben. Het is belangrijk om voeding af te stemmen op de persoon in kwestie én op het seizoen, want in de winter hebben we meer behoefte aan verwarmende en in de zomer aan verkoelende ingrediënten.

Wanneer we luisteren naar ons lichaam, kunnen we onze voeding afstemmen op onze behoefte. Zo werken we op een effectieve manier aan onze gezondheid

 

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

 

 

De vijf elementen op een rij

 

 

 

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Water

Lever

Hart

Maag

Long

Nier

Galblaas

Dunne darm

Pancreas

Dikke darm

Blaas

Groen

Rood

Geel, oranje

Wit

Blauw, zwart

Zuur

Bitter

Zoet

Scherp

Zout

Stengel

Blad

Vrucht

Knol

Wortel, zaad

Voorjaar

Zomer

Nazomer

Herfst

Winter

Wind

Hitte

Vocht

Droogte

Koude

Woede

Vreugde

Piekeren

Verdriet

Angst

 

 

 

 

Kleur en smaak

 

Het eten van verschillende gekleurde ingrediënten zorgt voor balans in voeding en in gezondheid. Het is daarom belangrijk om de vijf basiskleuren in een maaltijd te verwerken. Dit wekt niet alleen de eetlust op, maar geeft tevens voeding aan alle belangrijke organen. Ook wordt er binnen de Chinese voedingsleer gelet op de smaken in een maaltijd. Bittere producten zorgen voor minder vocht in het lichaam en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Zure producten beïnvloeden de lever en gal en kleine hoeveelheden zout versterken de nieren en blaas. Voor een betere spijsvertering worden zoete ingrediënten ingezet, die kalmeren en zorgen voor stabiliteit. Hierbij kun je onder andere denken aan aardappelen, fruit en noten. Om het lichaam te activeren, gebruikt men bijvoorbeeld de scherpe smaak van radijs, kruidnagel of peper.

 

 

Evenwicht in elementen

 

Volgens de Chinese voedingsleer ontstaan ziekten door een verstoorde balans tussen de elementen. Een maaltijd wordt dus aangepast aan de behoefte van het individu. Teveel zoete producten kunnen de oorzaak zijn van schommelingen in de bloedsuikerspiegel, vermoeidheid, diabetes en darmklachten. Te grote hoeveelheden zout zorgen voor het vasthouden van vocht, een hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en stressgevoeligheid. Om te zorgen voor een goede gezondheid, dienen we gebruik te maken van de vijf elementen.

De Chinese voedingsleer ziet eten niet simpelweg als een manier om onze honger te stillen, maar als een geneeswijze. Een evenwichtige voeding is een gezonde voeding.

 

 

                                                                 

 

Traditionele Chinese geneeskunde en Meridiaan Qi Gong in Assen, Andrea Emondt, www.acupunctuur-tcm.info  |  praktijk.meili@live.nl, tel.: 0643039060
www.ikkiesnatuurlijk.nl www.acupuncturist-info.nl www.zhong.nl www.qingbai.nl www.acupunctuur-assen.net