Andrea Emondt, praktijk "Zhenci Meili"

 

  

 

 

 

 

 

Moxatherapie is een Oosterse therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van moxa of Bijvoet (lat: Artemisia vulgaris).

 

De plant speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde. 

Men droogt de plant en stampt ze fijn, het gruis wordt verbrand of er wordt een sigaar van gedraaid die men niet oprookt maar gebruikt bij acupunctuur.

 

Die moxa sigaar wordt gebruikt om de huid en acupunctuurpunten warm te maken met de bedoeling de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren. 

 

De natuurlijke eigenschap van het kruid is puur Yang en kan dus de verzwakte Yang herstellen. Eigenschappen zijn: het openen van de 12 meridianen, het reguleren van Qi en Xue (bloed) en het verdrijven van kou en damp. 

 

Methoden van moxeren

 

De directe methode of Aizhu jiufa:
Hierbij vorm je van zeer zuivere moxa wol een kleine hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel. Deze plaats je direct op de met speciale zalf beschermde huid en steek je het aan. Ook wordt er als tussenstof in plaats van zalf een plakje gember of knoflook of een beetje zout gebruikt. Hierbij wordt de hitte van de moxa nog eens extra versterkt door de natuurlijke energie van de tussenstof.

 

De meer bekende indirecte methode:
Hier wordt met een brandende moxa-rol een acupunctuurpunt of huidgebied verwarmd.

 

Moxa op naald:
Hier zet je zeer zuivere moxa wol op een naald en steekt deze aan, zodat de energie en warmte van de moxa direct via de naald naar het acupunctuurpunt gaat.

 

Traditionele Chinese geneeskunde en Meridiaan Qi Gong in Assen, Andrea Emondt, www.acupunctuur-tcm.info  |  praktijk.meili@live.nl, tel.: 0643039060
www.ikkiesnatuurlijk.nl www.acupuncturist-info.nl www.zhong.nl www.qingbai.nl www.acupunctuur-assen.net